VITAJTE

Obsah tejto stránky je prístupný len osobám starším ako 18 rokov.

Ľutujeme, ale váš vek nedosahuje hranicu 18 rokov.
Zadajte prosím váš dátum narodenia.
Potvrdiť

Čo je alkohol

Alkohol je prírodný produkt. Vzniká fermentáciou prírodných cukrov obsiahnutých v ovocí, zelenine alebo obilninách. Množstvo alkoholu pri fermentácii jednotlivých produktov sa líši. Väčšina značiek piva obsahuje okolo 5 % alkoholu, čo je výrazne menej ako u väčšiny vín a destilátov. Mnohé iné verzie – radlery, či nealko pivá obsahujú ešte výrazne menej alkoholu alebo dokonca žiaden. Pivo sa preto zaraďuje medzi nízkoalkoholické nápoje.

Alkohol vplýva na náš centrálny nervový systém, ktorý riadi životne dôležité funkcie, ako sú dýchanie, trávenie a prečerpávanie krvi zo srdca. Takisto spôsobuje zmätok v správach zasielaných do mozgu a z mozgu. Z tohto dôvodu pri požívaní alkoholu zaznamenávame zmenu vnímania, emócií, videnia a sluchu. A čím viac alkoholu vypijeme, tým extrémnejšie sú tieto zmeny.

Alkohol a kalórie

Nutričná hodnota väčšiny alkoholických nápojov je nízka, pretože obsahujú málo bielkovín a tukov. Niektoré z nich, napríklad pivo, poskytujú telu vlákninu, bielkoviny, sacharidy, vitamíny skupiny B, minerály ako draslík, fosfor a kremík a tiež prírodné antioxidanty. Naše pivá sú 100-percentne prírodné a varia sa veľmi starostlivo z tých najkvalitnejších surovín – vody, ktorá tvorí približne 94 % pivného moku, sladovníckeho jačmeňa, chmeľu a prvotriednych kvasníc. Naše pivá varíme podľa overených receptúr a špecifikácií. Veľa ľudí si myslí, že pivo je nezdravé a priberá sa z neho. Tento názor patrí medzi najzaužívanejšie mýty, nezakladá sa však na pravde. Pivo totiž obsahuje menej kalórií ako väčšina iných nápojov vrátane nealkoholických. Napríklad 100 ml svetlého piva má približne 34 kalórií, čo je menej než kalorická hodnota rovnakého množstva bieleho vína, mlieka či džúsu. Pivo zároveň neobsahuje žiadne konzervačné látky ani tuk.

Správna miera nám môže prospieť

Vedecký výskum preukázal, že pri rozvážnej konzumácii nám pivo poskytuje rovnaké zdravotné výhody ako víno. Existujú dôkazy o tom, že ľudia vo vekovej kategórii nad 40 rokov, ktorí konzumujú pivo s mierou, majú ako skupina podstatne nižšie riziko infarktu. Z pitia piva nepriberieme, ak ho pijeme s mierou. Existujú aj ďalšie potenciálne výhody, ktoré sa spájajú s prírodnými prísadami piva. Sladový jačmeň, chmeľ a voda prispievajú k zdravej, vyváženej životospráve a poskytujú mnohé základné vitamíny a minerály. Lekári sú stále viac presvedčení o tom, že pitie piva s mierou znižuje riziko demencie a diabetu II. Lekárske štúdie v tejto oblasti naďalej pokračujú.

Aké má alkohol účinky

Alkohol má na nás dvojaký účinok: najprv pôsobí upokojujúco, ale pri nadmernom množstve nepríjemne a dráždivo. Upokojujúci efekt na nervový systém v nás môže viesť k pocitu šťastia alebo smútku, uvoľnenia alebo hnevu.

Opica a vytriezvenie

Podráždenie, známe ako opica, môže viesť k bolestiam hlavy, nevoľnosti a iným nepríjemným symptómom. To, do akej miery sa cítime opití alebo akú máme „opicu“, závisí od množstva vypitého alkoholu, od toho, kedy a ako rýchlo sme ho vypili a od našej telesnej hmotnosti. Väčšina alkoholu, ktorý vypijeme, sa rozloží v pečeni na oxid uhličitý a vodu – ale aj po jedinom nápoji môže nášmu telu trvať až tri hodiny, kým sa dostane do bezalkoholového stavu, teda do úplného vytriezvenia.

Ďalšie negatívne účinky

Alkohol môže spomaliť naše reflexy, zhoršiť koordináciu a skresliť videnie. Môže tiež spôsobiť výpadky pamäte alebo dokonca totálny výpadok mysle. Po konzumácii alkoholu preto radšej zabudnime na šoférovanie alebo akúkoľvek inú činnosť, ktorá vyžaduje rovnováhu a koordináciu. Alkohol nám ďalej môže zvýšiť tlak, zrýchliť pulz a spôsobiť abnormálnu srdcovú činnosť. Ak pijeme alkohol vo veľkých množstvách počas niekoľkých rokov, môže to viesť k zväčšeniu srdca a poškodeniu pečene a ostatných orgánov. Nárazové vypitie veľkého množstva alkoholu môže spôsobiť „akútnu otravu alkoholom“, ktorá môže viesť dokonca až k smrti.

Aké pocity v nás alkohol vyvoláva

Niektorí z nás sa po dvoch pohárikoch uvoľnia a stratia zábrany; iní sa stávajú smutní, úzkostliví alebo agresívni. To isté množstvo alkoholu rovnako spôsobuje aj fyzické zmeny – kontrola tela sa sťažuje, rýchlosť reakcií sa spomaľuje, dokonca sluch a chuť sa otupia. Ak pijeme ďalej, po troch, štyroch alebo piatich pohárikoch sa výrazne redukuje náš úsudok a schopnosť myslieť.

Ak budeme piť ešte viac, následky alkoholu budú ešte zjavnejšie. Možno prehnane scitlivieme, sčervenáme v tvári, nebudeme schopní postaviť sa a jasne rozprávať. To znamená, že sme sa opili. Môže sa stať, že dokonca odpadneme a zobudíme sa až na ďalší deň a nebudeme si vôbec nič pamätať z predchádzajúcej noci. Takisto sa zle vyspíme a zobudíme sa s bolesťami hlavy, pálením záhy, nevoľnosťou, bolesťami svalov a suchom v ústach. A čo sa týka ponúkaných liekov na opicu (čierna káva, studená sprcha, čerstvý vzduch alebo čokoľvek iné) – možno sa po nich budeme cítiť lepšie, ale neurýchlia čas potrebný na to, aby nám alkohol vyprchal z tela.

Tí, ktorí pijú pravidelne, musia toho vypiť viac, aby sa dostali do podobného stavu, pretože si vyvinuli väčšiu odolnosť voči alkoholu. Faktory ako pohlavie, vek, genetická výbava, veľkosť a hmotnosť tela tiež môžu ovplyvniť to, ako na nás vplýva alkohol.